Welcome to Our Website

Sakız: Mideye Uçan Baloncuk mu, Tehlikeli Bir Yolculuk mu?

Tekrar tekrar çiğnedikten ve amilaz gibi sindirim enzimlerine maruz kaldıktan sonra ağzınızda kolayca parçalanmıyorsa, o zaman parçalanmayacaktır. tamamen ve sindirim sisteminizin geri kalanında. Yani evet sakız çiğnemek sindirim sistemiyle uyumlu değildir. Her gün sakız çiğnemek size ciddi sorunlar getirebilir – işte bunlar!

Yutulan sakız tamamen sindirilir mi?

Çocukluğumuzda sakızın yutulduktan sonra yedi yıl boyunca vücudumuzda kaldığı yönündeki söylentiyi hatırlatalım; bu, tek bir uyarıyla birlikte her şeyden çok efsanedir. Sindirim enzimlerimiz, sakızın kendisi dışında sakızın tüm bileşenlerini kolayca parçalayabilir. Sakızın temeli, çözünmeyen sakızdan oluşur – reçineler, nemlendiriciler, elastomerler, emülgatörler, dolgu maddeleri, mumlar, antioksidanlar ve yumuşatıcılar, tatlandırıcılar ve aromalar. Aslında sakız bazı, onu yapışkan ve esnek yapan şeydir.

Ancak sakızı tamamen sindiremiyor olmamız onun sistemimizde sonsuza kadar kalacağı anlamına gelmez. Sakızın temelini, rutin olarak tükettiğimiz ve parçalayamadığımız diğer ürünlere (çözünmeyen lif, karpuz çekirdeği ve patlamış mısır çekirdeği gibi) benzetebiliriz. Sindirilemezler ama yine de sindirim sisteminin yolunu takip ederek vücudumuzdan çıkarlar.

Sakız çiğnemek – saç dökülmesine karşı mucizevi bir tedavi Sakız yutmak ne kadar ‘kötü’ Sakız yutmak dünyadaki en iyi şey olmasa da, bunu yanlışlıkla yaparsanız sindirim sıkıntısına veya gözle görülür herhangi bir zarara neden olması pek olası değildir.

Bazı insanlar sakız yuttuktan sonra ani mide ağrısı yaşadıklarını bildirmektedir ancak bunun sadece psikolojik bir reaksiyon mu yoksa gerçek bir fizyolojik etki mi olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bunu akılda tutarak, sakızı yuttuktan sonra olumsuz etkiler yaşamanız, eğer sakızı çok miktarda yutarsanız daha olasıdır.

Tek seferde çok fazla sakız yutulması, birbirine yapışarak bezoar olarak da bilinen, sindirim kanalında normal şekilde hareket edemeyecek kadar büyük olan ve potansiyel olarak tıkanmaya neden olabilecek daha büyük bir yumru oluşturabilir.

Özellikle çocukların bu konuda daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Çocukta ince bağırsağın çapı daha küçük olduğundan tıkanma riski artar. Kısacası sakızın tadını kaybettikten sonra ya da çiğnemeyi bitirdikten sonra tükürmek en iyisidir, ancak yanlışlıkla yutarsanız strese değmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir